Virkmönster randig solhatt

Hur är det meningen att den skall passa någon?

Det står i mönstret att barnstorleken är 13 cm i diameter och vuxenstorleken är 14 cm i diameter på hättan, men den utvidgas ju inget alls innan brättet. Vuxenstorleken får ca 44 cm omkrets, vilket är litet tillochmed för barn.
Och om man istället utgår från den angivna virkfastheten där 8 hst blir 5 cm brett, så blir det 50 cm omkrets, vilket är en ganska stor skillnad från vad som står i mönstret, och även det är för litet för vuxna.

Nu har jag virkat den enligt vuxenstorleken, med garn av samma storlek och virknål 4 mm. Den är alldeles för liten för någon. Den fick inte heller något av den utsvängda formen som syns på bilden, vilket inte är förvånande eftersom varv 10-20 inte har någon form av utvidgning.
Andrea

Kommentarer

 • Hej Andrea
  Har du virkat med enkel eller dubbel tråd?
  Mvh, Synnöve
  Product Development
 • Dubbel tråd
  Andrea
 • Hej igen
  Då vet jag inte vad som gör att det inte blir bra för dig. Vi är två stycken som kontrollerat mönstret mot hatten vi gjort och som finns på bilden och vi hittar ingen förklaring. Beklagar.
  Mvh, Synnöve
  Product Development
 • Har ni mätt upp 14 cm över hättan, och sedan virkat resten av hatten ner till brättet utan några ökningar?
  För mitt problem är inte att mitt verk inte är enligt mönstret. Det är att mönstret inte borde ge en hatt i vuxen storlek om det faktiskt följs med måtten och masktätheten som angivs.
  Andrea
 • Det stämmer. Hatten formas lätt till lite utsvängd form när den var nytvättat och blöt. VI gjorde så och strök den snygg.
  Product Development

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.