Hur rengör jag penslarna efter att ha målat med dem?

Hej!
Hur penslar rengörs beror på vilken färg som du har målat med.

Akrylfärg (t.ex. Hobbylack och Panduro Acrylic): Eftersom akrylfärg torkar snabbt är det bäst att rengöra penslarna direkt efter användning. Börja med att torka av överflödig färg på ett papper. Skölj därefter pensel noga i en burk med ljummet eller kallt vatten. Skulle det finnas envis färg kvar på penseln kan du använda en mild tvål för att få bort.

Akvarellfärg: Skölj av penslarna i en burk med ljummet vatten. Undvik att ta på penselstråna eftersom hudfettet över tid kan göra att penslarna inte tar upp akvarellfärgen.

Oljefärg: Torka av den överflödiga färgen på penslarna med en trasa eller på ett kladdpapper. Skölj därefter av penslarna i en burk med terpentin eller penseltvätt. Rör runt tills färgen har lösts upp från penseln. Slutligen kan du tvätta penseln ren med en mild tvål och ljummet vatten.

För alla sorters penslar rekommenderar vi att de förvaras horisontellt medan de torkar för att de ska hålla längre. Tänk också på att färgrester, vatten med färgrester och lösningsmedel som terpentin och penseltvätt inte ska sköljas ner i avloppet utan ska lämnas in som farligt avfall på återvinningsstationen.

Här hittar du ytterligare information & guider om penseltvätt.

Lycka till!

Panduro

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.